Er is op dit moment heel veel discussie over klimaatverandering en over de maatregelen die op basis daarvan al dan niet nodig zijn.
Als GVM nemen wij de dreigende klimaatverandering zéér serieus. Gewoon omdat er een verontrustend grote eensgezindheid is onder de wetenschappers die daar al een halve eeuw aan werken. In onze rubriek veel gestelde vragen doen wij een poging om een aantal aspecten van duurzaamheid plausibel te maken. Daarnaast reageren daar ook op binnenkomende vragen over dit onderwerp.
Sinds James Watt in 1769 de stoommachine uitvond begon de industriële revolutie en leeft de mens niet meer in balans met zijn omgeving. Steenkool, olie en aardgas zijn ontstaan uit zonne-energie die in de afgelopen 300 miljoen jaar op aarde is vastgelegd in planten en bomen. Door die fossiele energiebronnen in te zetten voor arbeidsprocessen heeft de mensheid van die voorraad in 250 jaar tijd een heel groot deel gebruikt. De CO2 die in 300 miljoen jaar is opgenomen door planten en bomen hebben wij in 250 jaar “teruggeven” aan onze natuurlijke omgeving. Dat geeft dus problemen. Daar heb je toch geen hoge wetenschap voor nodig, zou je zeggen. Zie ook: Waarom warmt de aarde op?
Er is vaak veel weerstand tegen de voorgestelde maatregelen. Wij merken dat die weerstand vaak voortkomt uit de vrees dat het heel duur gaat worden, of dat de kwaliteit van de omgeving achteruitgaat. Volgens ons is het de kunst om met elkaar eerst over de problematiek (klimaatverandering, biodiversiteit, etc.) te overleggen, zonder daarbij op voorhand de last te voelen van eventueel benodigde maatregelen. Als we het eens zijn over de problematiek, kunnen we de benodigde maatregelen bekijken, met als uitgangspunt dat de daaruit voortkomende lasten eerlijk worden verdeeld of gecompenseerd.
Daarnaast beseffen wij dat niets doen helemaal niet het goedkoopste is. Als de zeespiegel 2 meter stijgt en daarmee ook de dijken langs de IJssel evenveel verhoogd moeten worden, als wij voortdurend moeten pompen om ons overtollige water naar die hoge zee te krijgen, als iedereen een airco nodig heeft, als je in de zomer niet meer buiten kunt vertoeven, als we de Randstad zouden moeten opgeven, omdat Amersfoort aan zee kom te liggen…